Siirry sisältöön

1 minuutin luku

Harmaa alue ajattelussamme – tiedostamattomat ennakkoluulot

Ennakkoluuloahan ajatellaan joustamattomana yleistyksenä tai asenteena, mihin liitetään usein negatiivisuus jotain asiaa tai ihmisryhmää kohtaan. Emme välttämättä ole tietoisia omista asenteistamme, koska ne ovat elämämme aikana rakentuneet osana oman maailmankuvamme kehittymistä. Ajatusrakennelmiemme syntyyn ovat vaikuttaneet niin sosiaalinen ympäristömme, kulttuurimme kuin myös henkilökohtaiset kokemustemme. Osa tästä kaikesta on meiltä itseltämmekin piilossa.

Tiedostamattomat ennakkoluulomme saattavat vaikuttaa siihen ystäväpiiriimme, siihen keiden kanssa haluamme työskennellä, keitä rekrytoimme yritykseemme, kuinka ohjaamme ja tai johdamme lähipiiriämme tai millä tavoin erilaisten henkilöiden kanssa kommunikoimme. Tiedostamattomat ennakkoluulomme vaikuttavat myös toimintamme objektiivisuuteen ja voivat jopa heikentää toimintamahdollisuuksiamme.

Miksi me Live&Learnissä nostamme myös tämän asian keskusteluun, liittyy siihen, että tiedostamattomat ennakkoluulot vaikuttavat niin meidän itsemme kuin myös opiskelijoidemme tai asiakkaidemme elämänlaatuun, verkostoihin, työllistymismahdollisuuksiin ja työyhteisöihin.

Maailma muuttuu, työelämä muuttuu ja siinä ohessa myös ennakkoluulomme muuttuvat. Muutokset haastavat meitä toimimaan itsellemme vierailla tavoilla. Tunnistamattomat ennakkoluulot voivat kaventaa toimintatapojamme tai -ympäristöä. Niillä on vaikutus jopa työyhteisömme muovautumiseen. Siihen keitä me työntekijöiksi haluamme, minkälaisten henkilöiden kanssa työskentelemme. Ehkä työyhteisömme ei tästä syystä ole niin monimuotoinen, kuin voisi olla.

Mitä työelämän monimuotoisuus on?

Monimuotoisuus voidaan määritellä erilaisuudeksi, jonka koetaan tuovan rikkautta ja vahvuutta työyhteisöön. Se pitää sisällään niin näkyviä kuin näkymättömiä eroavaisuuksia yksilöissä ja yhteisössä. Osa näistä eroavaisuuksista (kulttuurit, sukupuoli, ikä, kansalaisuus, persoonallisuus ja osaaminen) voidaan kokea hyvinkin positiivisiksi asioiksi, kun taas osaan liittyy negatiivisia ennakkoluuloja – niin tunnistettuja kuin tunnistamattomia. Tietoisuutta kasvattamalla voimme edesauttaa monimuotoisempien työyhteisöjen muodostumista.

Menneisyyttämme emme voi muuttaa, mutta tulevaisuuttamme voimme. Olosuhteilla, maailmantilanteella, satunnaisilla tapahtumilla, ihmissuhteilla ja elämänhistoriallamme on valtavasti valtaa meihin. Mitä enemmän opimme tuntemaan itseämme, sitä enemmän saamme tätä valtaa itsellemme hallintaan.

Muuta ajankohtaista

Avekki®-toimintatapamalli 12h lasten- ja nuorten parissa työskenteleville 4.-5.3.2025 - Kouvola

Avekki®-toimintatapamalli 12h lasten- ja nuorten parissa työskenteleville 4.-5.3.2025 - Kouvola

AVEKKI-koulutus on suunnattu lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Tässä koulutuksessa AVEKKI-toimintamallin materiaali ja...

Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja 30op / 4.3.2025 - 17.9.2025

Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja 30op / 4.3.2025 - 17.9.2025

Koulutus järjestetään etätoteutuksena ja täten toimii valtakunnallisesti. Koulutuksen järjestää Vaasan kesäyliopisto

Saavutettavuuden huomiointi on asennetta sekä arjen pieniä tekoja

Saavutettavuuden huomiointi on asennetta sekä arjen pieniä tekoja

Digitalisoituvassa yhteiskunnassa erilaisia digitaalisia palveluita on runsaasti, mutta onko kaikkien mahdollista käyttää niitä? Ympärivuorokautiset...